مقدمه
در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی، هدف ایجاد محیطی مناسب برای ارائه خدمات به بیماران می باشد. با توجه به این که مراجعین به دنبال درمان و آرامش هستند، طراحی مطب باید به شکلی باشد که آن ها را به خود جذب کند و در عین حال، احساس راحتی و امنیت را به آن ها القا کند. در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی، عواملی مانند رنگ ها، نورپردازی، مبلمان و تزیینات معماری باید به شکلی باشند که محیط را زیبا و آرامش بخش کنند.
همچنین، انتخاب دستگاه های پزشکی و محل قرارگیری آن ها نیز در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی بسیار حائز اهمیت است. به طور کلی، طراحی داخلی مطب دندان پزشکی باید به شکلی باشد که بیماران به راحتی محیط را درک کرده و از خدمات پزشکی با اطمینان بیشتری استفاده کنند. اگر به دنبال ایده ها و اطلاعاتی در خصوص طراحی داخلی مطب دندان پزشکی هستید تا انتهای این مطلب با مجموعه دژار همراه باشید.
نکات که در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی باید رعایت شود
طراحی داخلی مطب دندان پزشکی باید از نظر ارگونومی، بهداشتی، ایمنی، زیبایی و کارایی برای محیط دندان پزشکی مناسب باشد. به طور کلی ۱0 نکتهی ضروری و لازم برای طراحی داخلی مطب دندان پزشکی وجود دارد که می بایست حتماً به آن ها توجه کنید و نکات و ویژگی های آن ها مورد رعایت قرار بگیرد که در ادامه ۱۰ نکته را برایتان شرح می دهیم.
۱- اولین نکته در طراحی داخلی دندان پزشکی، طراحی و تفکیک محل انجام کار های دندان پزشکی است و باید به گونهای باشد که به مطب دندان پزشکی، حس آرامش و راحتی را القا کند.
۲- استفاده از مصالح مناسب و با کیفیت، برای دکوراسیون داخلی مطب دندان پزشکی، باید مورد استفاده قرار بگیرد.
3- استفاده از چراغ های مناسب برای بخش های مختلف مطب دندان پزشکی، تا به دندان پزشک اجازه دهد با دقت بیشتری وظایف خود را انجام دهد.
۴- استفاده از تجهیزات مدرن و با کیفیت برای انجام کار های دندان پزشکی که به دندان پزشک اجازه می دهد، بدون مشکل از محیط استفاده کند.
۵- رعایت اصول بهداشتی، در طراحی معماری محیط دندان پزشکی بسیار اهمیت دارد.
۶- رعایت اصول ایمنی مانند استفاده از وسایل ایمنی برقی و … در طراحی داخلی نیز اهمیت فراوانی دارد.
۷- ایجاد فضایی دل نشین، زیبا و مطمئن برای بیماران.
۸- طراحی مناسب محل انتظار بیماران
۹- رعایت اصول روشنایی، رنگ بندی
1۰- ایجاد محیطی کاربردی با فضایی مناسب.
استاندارد سازی طراحی داخلی مطب دندان پزشکی
همه ما می دانیم که محیط های دندان پزشکی، از جمله محیط های شلوغ، پر رفت و آمد و همچنین از محیط های بهداشتی هستند که معمولاً در زمره ی محیط های بی روح معرفی می شوند و می توان محیط دندان پزشکی را محیطی سرد و استرس زا معرفی کرد.
به همین دلیل برای این که ما بتوانیم طراحی داخلی مطب دندان پزشکی خود را انجام دهیم ابتدا می بایست بازار هدف خود را مشخص کنیم یعنی بدانیم چه کسانی قرار است مشتری ما شوند آیا صرفاً با کودکان سر و کار داریم یا با بزرگسالان؟ آیا با بانوان سر و کار داریم یا با آقایان؟ و یا اینکه جوانان مشتریان ما هستند یا افراد مسن؟
این موارد در طراحی و استاندارد سازی طراحی مطب دندان پزشکی اهمیت بسیار زیادی دارد. زیرا اگر بیماران شما افراد جوان یا کودکان هستند شما میتوانید با استفاده از رنگ های شاد و پر انرژی و یا با استفاده از عکس ها و تصاویر کودکان، محیط داخلی مطب دندان پزشکی را طراحی کنید. اما برای اینکه ما بتوانیم یک طراحی استاندارد داشته باشیم می بایست تفکیک فضایی دقیقی برای مطب دندان پزشکی طراحی کنیم.
به طور کلی مطب های دندان پزشکی دارای ۳ محیط اصلی هستند که شامل؛ ۱. پذیرش ۲. درمان ۳. خدمات می باشند.
بنابراین ما برای هر بخش باید طراحی منحصر به فرد و دقیقی انجام دهیم.
اولین بخش در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی، پذیرش و انتظار می باشد به همین دلیل در طراحی این بخش ما باید به محل قرارگیری منشی و محل تردد افراد، همچنین محل قرار گیری اتاق پزشک و ارتباط آن با منشی و ایجاد محیطی آرامش بخش توجه کنیم.
دومین بخش در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی، بخش درمانی و یا محل قرار گیری پزشک می باشد. در این محیط دستگاه های دندان پزشکی وجود دارد که هرکدام به عنوان یونیت شناخته می شوند و هر کدام از دستگاه ها حداقل به ۱۲ متر مربع فضا نیاز دارند. بنابراین به محل قرارگیری یونیت ها باید توجه شود تمامی متریال و مصالحی که در این بخش قابل استفاده هستند، کیفیت فوق العاده و قابلیت شستشو و ضد عفونی داشته باشند.
اگر چند دندان پزشک در یک مطب فعالیت می کنند و هر کدام دارای یونیت جداگانه هستند باید فضا های هر کدام مستقل بوده و تفکیک آن ها صورت گرفته باشد. همچنین در طراحی اتاق درمان در مطب دندان پزشکی محیط هایی مانند آبدار خانه و سرویس بهداشتی از اهمیت ویژه ای برخوردارند که باید مسیر دسترسی راحت و آسان از طرف پزشک و نیز بیماران فراهم شده باشد.
سومین بخش در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی، خدمات می باشند. این بخش از آن جایی که بیشتر شامل: آبدارخانه، رختکن و سرویس بهداشتی است، نسبت به طراحی محیط های دیگر از اهمیت کمتری برخوردار می باشد. ولی توجه به اصول بهداشتی و استاندارد سازی و توجه به متریال مورد استفاده در این محیط نیز، از ویژگی های با اهمیت در طراحی بخش خدمات می باشد.
نور پردازی و رنگ در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی
از مهم ترین اهداف معماری در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی، ایجاد یک فضای کاملاً روشن و پرنور می باشد. به همین دلیل رنگ سفید به عنوان رنگ غالب این فضا ها به کار می رود. همچنین ترکیب رنگ سفید با متریال های با کیفیتی مانند چوب، فضایی دل نشین و آرامش بخشی را ایجاد می کند.
همچنین برای ایجاد تنوع رنگی در فضای مطب از رنگ هایی چون زرد عسلی، سبز آبی استفاده می شود. این ترکیب رنگی علاوه بر جذابیت، حس آرامش و صلابت را نیز ایجاد می کند. برای افزایش این جذابیت ها و جلب توجه بیشتر، از نور پردازی های خطی برای سقف و کف مطب استفاده می شود.
این نور پردازی ها به عنوان عنصر زیبایی در طراحی داخلی مطب دندان پزشکی شناخته می شوند. در کل معماران در ایجاد فضای مطب، با تمرکز بر رنگ و متریال استفاده شده و نور پردازی خطی، به دنبال ایجاد فضایی آرامش بخش و زیبا برای بیماران و پزشکان می باشند.
در نتیجه
با داشتن دانش و آگاهی در حوزه تخصصی دندان پزشکی و استاندارد های موجود در طراحی داخلی مطب، می توانیم به طرحی برسیم که علاوه بر زیبایی، نیاز های فضا، کاربران و مشتریان را بر آورده کند و تعادلی بین عملکرد و زیبایی ایجاد کند.
در این مقاله به بررسی بخش های مختلف طراحی داخلی مطب دندان پزشکی و ارائه نکاتی در خصوص طرح های آن ها، راهکار هایی برای حفظ تعادل بین عملکرد و زیبایی مطرح شد و همه ی این ایده ها به کمک فعالیت های درمانی شتافته و سعی در بهبود کیفیت خدمات آن ها دارد. بنابراین اگر به دنبال طراحی داخلی معماری مطب و دکوراسیون داخلی مطب دندان پزشکی هستید و همچنین نیازمند مشاوره و یا تیم مجرب در این حوزه می باشید، می توانید فعالیت های طراحی داخلی و معماری خود را با مشاورین و متخصصین مجموعه دژار در میان بگذارید.
ثبت ديدگاه